Hoppa till sidans innehåll

Antidopingsnack


Det här materialet kan användas i sin helhet via mobil eller surfplatta. Syftet är att ge aktiva idrottare baskunskap om idrottens dopingregler. Det är lika viktig kunskap som att känna till sin egen idrotts tävlingsregler. Idrottare som inte känner till reglerna riskerar att medvetet eller omedvetet bli ”dopingfall”.

Lärgruppsplanen är tänkt för dig som tränare och ledare att stödja dig mot när du ska prata om antidoping med dina aktiva. Upplägget är tänkt passa såväl ungdomar från 15 år som vuxna. Totalt finns fem områden med ett avslutande område hur ni knyter ihop arbetet och eventuellt även får igång arbetet i hela föreningen. Det kan vara lämpligt att arbeta med dessa i anslutning till era träningar eller tävlingar. Det går självklart också att ta upp fler områden vid samma tillfälle. Ni avgör själv vad som passar er bäst.

Samtalen handlar om att höja kunskapen och medvetenheten hos dig som tränare och dina aktiva inom följande områden.

Ta gärna upp områdena i den ordning som föreslås nedan. Det första området gör det lättare att förstå och ta till sig det andra och så vidare. Till några av områdena bör man förbereda sig innan genom att t ex läsa en text, göra ett kunskapstest eller se en film. Självklart kan ni också välja att lägga tid på det tillsammans i lärgruppen.


Diskussionsfrågorna ger möjlighet till sammanfattning och reflektion. Under några områden finns förslag på hur man kan lära sig mer.

1. Vad är doping och vem bestämmer det?

2. Dopingregler och fakta om antidoping

3. Medicinsk dispens för läkemedel

4. Kosttillskott

5. Dopingkontroll

6. Avslutning

Gå till steg 1 ►

Uppdaterad: 26 NOV 2014 16:46