Hem / 2. Dopingregler och fakta om antidoping

2. Dopingregler och fakta om antidoping

Sedan lång tid tillbaka är det förbjudet med doping inom idrotten. Argumenten för det är många men kan sammanfattas i fyra punkter:

  • Det är fusk att dopa sig. En känsla för ärlighet och rent spel ligger i idrottens natur. Det är meningslöst att tävla om inte alla följer gemensamt uppsatta regler.
  • Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker.
  • Det skadar idrottsrörelsens trovärdighet. Doping utgör därför ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse.
  • Det kan vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta vissa förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till sex års fängelse.

Idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna med bland annat WADA:s dopinglista och skyldigheten att ställa upp på dopingkontroll. Även ledare och andra funktionärer omfattas av dopingreglerna, men då handlar det om att man inte får medverka till att idrottare dopas eller försvåra för funktionärer som utför dopingkontroll.

Förberedelser

Det är viktigt att ha koll på dopingreglerna. På antidoping.se finns alla dopingregler och mängder med fakta och frågor och svar. Orientera dig på antidopingsidorna innan träffen.
Gör även kunskapstestet med tio frågor som finns på sajten Vaccinera klubben mot doping. Varje gång man startar ett test slumpas tio nya frågor fram.

Under sammankomsten

Diskutera med utgångspunkt från dopingreglerna samt erfarenheter av att genomföra testet.

Diskutera och fundera

Samtala med varandra om kunskapstestet.

  • Vilka tankar, funderingar och känslor får du kopplat till resultatet?
  • Vad vet du nu om antidoping som du inte visste tidigare?

Vill du veta mer

Ett bra tips för den som vill lära sig mer är e-utbildningen ”Ren Vinnare” där man går igenom det som är allra viktigast att känna till. Den består av 7 avsnitt som sammanlagt tar ca 30 minuter att genomföra. Läs mer om Ren Vinnare här.

Gå till steg 3 ►